Valențele feminității din știință și cultură puse în valoare într-un eveniment organizat de AOSR
07 Martie 2024, 10:41
La evenimentul dedicat Zilei Internaţionale a Femeii, “Valenţele Feminităţii. Conferinţa Ştiinţă şi Cultură”, organizat de Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, au participat personalităţi din lumea medicală, culturală, academică şi mass-media.
La conferința moderată de prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, vicepreședinte AOSR și prof. univ. dr. ing. Adrian Alexandru Badea, preşedinte AOSR, comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila", general maior medic prof. univ. dr. Florentina Ioniţă, a afirmat că nu regretă alegerea unei profesii "care era eminamente a bărbaţilor".
"Aproape un an de zile mi-a trebuit să-mi conving părinții că vreau să fac o profesie care era eminamente a bărbaţilor. A fost greu, dar am reuşit până la urmă. Deci ăsta a fost primul hop, ca să spun aşa, în profesia pe care mi-am ales-o. De la 18 ani sunt la armată. Am ales acest lucru şi nu regret, din contră, sunt mândră că am făcut medicină militară. Şi cred că, alături de colegele mele, am modificat concepţia despre medicina militară şi am schimbat foarte multe lucruri. Sunt prima femeie comandant a Spitalului Militar Central, prima femeie general din medicina militară, lucruri care mă onorează şi care m-au obligat şi mă obligă în continuare. Ceea ce fac fac cu plăcere şi cred că acesta este lucrul care defineşte o profesie în care te simţi împlinită: faptul că faci un lucru cu plăcere. Mi-e drag să stau cu pacienţii mei", a precizat domnia sa.
Prof. univ. dr. Verginia Vedinaş, de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, i-a evocat pe profesorii care i-au călăuzit formarea în cariera de jurist, amintindu-l în acest sens pe regretatul jurist şi om politic Antonie Iorgovan.
"Noi suntem de fapt rodul reperelor pe care le-am avut în viaţă, al oamenilor la care ne-am raportat în devenirea noastră. Eu am avut marea şansă să mă formez lângă nişte oameni, aş putea să spun, fără exagerare, titani în domeniile lor. Şi mă refer la regretatul profesor Antonie Iorgovan, cel care este cunoscut ca “părintele Constituţiei”, profesorii mei de la Facultatea de Drept - profesorul Nicolae Popa, Emil Molcuţ, Ioan Traian Ştefănescu şi familia Ştefănescu – au fost nişte oameni extraordinari şi pedagogi prin vocaţie şi oameni prin dăruire, astfel încât am încercat să le calc pe urme", a declarat prof. univ. dr. Verginia Vedinaş. Domnia sa este autoarea lucrărilor “Deontologia vieţii publice” și „Constituţia României, comentariu pe articole”.
Directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a mărturisit, la rândul său, că persoana care i-a insuflat "dragostea pentru ziaristică" a fost profesoara de limba română. "Pot să spun că fiecare pas a însemnat pentru mine o experienţă distinctă. Din fiecare pas am învăţat că orice meserie este extrem de complexă şi niciodată nu poţi să spui că ştii tot", a spus Claudia Nicolae.
La eveniment au mai luat cuvântul prof. univ. dr. Camelia Diaconu, președinta Uniunii Medicale, prof. univ. dr. Larisa Ivaşcu, de la Universitatea Politehnica Timişoara, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", conf. univ. dr. Mireille Rădoi, şi directorul general al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, Ramona Mezei, acestea din urmă evidenţiind rolul şi importanţa instituţiilor pe care le conduc în viaţa comunităţii.