„Între cartea clasică și informarea digitală” - argumente pro și contra
Voi ce si cum cititi? De unde luati informatiile de care aveti nevoie? Alegeti cartea tiparita pe hartie, sau mediile electronice? La dezbaterea „Între cartea clasică și informarea digitală” organizată de Ambasadorii Științei la Bookfest 2022, moderată de Ioana Brușten, realizator București FM, au participat prof. univ. dr. Doina Banciu, vicepreședinte al Academiei Oamenilor de Știință, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director al Muzeului Literaturii Române, Ana-Maria Lotts Nicolau, general manager al Editurii Nemira, Andrei Niculescu, director de dezvoltare al Editurii Niculescu și Eliza Dumitrașcu, PR manager al Grupului Editorial ART. Piața de carte, nu numai din România, dar la nivel global, este în pas cu vremurile și de aceea problema cărții digitale se pune de aproape 20 de ani.
02 Iunie 2022, 11:26
Dezbaterea despre ce înseamnă cartea, bucuria de citi, călătoria pe care fiecare dintre noi o face în altă lume, cu alți oameni, atunci când citim, o puteți urmări aici:
În exclusivitate pentru Radio România Regional, participanții la dezbatere au declarant:
Cărțile fizice vor coexista alături de cele digitale, pe care le putem lua în călătorii
În avangarda lumii editoriale din România a fost Editura Nemira care a publicat primul eBook din țară, în anul 2009. Cum citim în 2022? Căutăm varianta print sau electronică a cărții? Sau audiobook-ul? Ana-Maria Lotts Nicolau, general manager Editura Nemira, a răspuns la aceste întrebări la dezbaterea "Între cartea clasică și informarea digitală".
Cartea clasică și cea digitală se completează în interesul cititorilor
Grupul editorial ART are un proiect destinat copiilor care se desfășoară de 12 ani, de încurajare a literaturii pentru cei mici prin publicarea unor autori străini foarte cunoscuți. "Sunt într-o competiție cartea clasica și cea digitală?"- a fost întrebarea pe care Eliza Dumitrascu, PR manager la Grupul editorial ART, a adresat-o prticipanților la dezbaterea organizata de Ambasadorii Știintei, la Bookfest.
Misiunea noastră este diferită – avem grijă de trecut, restituindu-l prezentului
"Ne ocupam de viitor, restituind trecutul, prezentului" - a precizat prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director al Muzeului Literaturii Române, la dezbaterea "Între cartea clasică și informarea digitală". Important este ca toți actorii implicați în piața de carte din România să lucreze la creșterea publicul de carte, astfel încât cititul să nu aibă granițe, astfel încât cititorii să beneficieze de o gamă cât mai variată și mai adaptată la intereselor lor.
Transformăm cartea pentru copii într-un instrument adaptat lumii în care trăim
O dezbatere despre cartea digitală și cartea tradițională este interesantă în condițiile în care se vorbește și despre felul în care oamenii utilizează un conținut. de exemplu, Editura Niculescu este preocupată tot mai mult de transformarea cărții de copil într-un instrument complex, interactiv și care să fie cât mai în acord cu lumea în care în care trăim, astfel încât copiii să petreacă tot mai mult timp alături de cărți. "Omenirea trebuie să se informeze și să se educe în permanență; tehnologia ne ajută!" – a declarant Andrei Niculescu, director dezvoltare Editura Niculescu la dezbaterea organizată de Ambasadorii Științei, la Bookfest.
Indiferent că vorbim despre cititul de plăcere, cititul pentru informare, cercetarea științifică sau joaca celor mici, în formatul fizic al cătții sau digital, vorbim despre nevoia omenirii de a se informa și a se educa permanent. Iar tehnologia ne ajută!