Prof. univ. dr. ing. Dumitru Popescu: Școala se face interacționând cu elevii
19 Octombrie 2023, 09:24
Care este secretul succesului unui cercetător de valoare? Curiozitatea, perseverența, dorința de a descoperi lucruri noi și, nu în ultimul rând, înclinația spre știință. Și sunt mulți tineri care și-au descoperit vocația în Universitatea Politehnică din București. Iar prof. univ. dr. ing Dumitru Popescu a creat toate condițiile pentru ca viitorii oameni de știință să beneficieze de cele mai noi tehnologii, și a creat, în anul 1992, primul primul Centrul de Cercetare Automatică Avansată: Conducerea proceselor şi calculatoare.
Prof. univ. dr. inginer Dumitru Popescu a fost decanul Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare din cadrul UPB, în perioada 2004 – 2012 şi este coordonator de doctorat în domeniul sistemelor automate, din 1993.
A desfăşurat activităţi în Centrul de Cercetare Automatică Avansată: conducerea proceselor şi calculatoare - ACPC ca director şi coordonator de proiecte, în laboratoarele Facultăţii de Automatică şi Calculatoare şi în laboratoare din universităţi europene (LAMMI din Université de Savoie, LAG din INP Grenoble, LEE din Kahosch Gent, LAI din Torino, LAGIS din Lille). A condus 37 de proiecte ştiinţifice şi granturi de cercetare ştiinţifică naţionale şi internaţionale.
A publicat 24 monografii, cărţi, cursuri universitare:şi peste 170 de articole de referinţă: Cele mai importante titluri: Optimal Control – Optimized Systems Design – Diderot Publishing House, Paris, 1997; Numerical Control and Artificial Intelligence - Ed. Tehnică, 1998; Systems’ Identification and Control – Ed. Tehnică, 1998. Control Systems for Industrial Processes, Printech Publisher, Bucharest, Romania, 2004, ISBN 973-718-016-X; Modélisation, identification et commande des systemes, Ed. Academiei Române, 2004.
A fost coordonator al programului de master automatică avansată, 1997-2010; fondator şi director al Şcolii Internaţionale de Vară Automatică şi Informatică, 1994; profesor asociat la Institutul Naţional Politehnic din Grenoble - INPG, ESIEG-LAG,1997.