Prof. univ. dr. ing. Horia Iovu: “Chimia contribuie permanent la îmbunătățirea calității vieții”
24 Aprilie 2024, 12:51
Ambiția prof. univ. dr. ing. Horia Iovu, prorector al Universității Politehnica București, a fost de a crea și în instituția în care lucra laboratoare asemănătoare celor din străinătate. A scris zeci de proiecte, a dezvoltat un colectiv care astăzi are 26 de cercetători și a creat un grup de cercetare a materialor polimerice și le-a insuflat studenților pasiunea pentru cercetare. În toate aceste acțiuni chimia a jucat un rol primordial, mai ales că în ultimii ani grupul de cercetare s-a axat pentru materiale necesare medicinei. Și a reușit.
“Am căutat să avem aplicații ale chimiei în viața de zi cu zi, iar polimerii pentru industria aeronautică care dau o rezistență mecanică deosebită fuselajului de avion, care astăzi trebuie să fie foarte ușor dar cu proprietăți mecanice deosebite, reprezintă o dovadă că se poate. Am dezvoltat domeniul de bioinginerie, care este la început în România, iar în domeniu aplicațiilor pentru medicină ne referim la schefoldurile obținute prin printare 3D ca substitut osos”, subliniază prof. univ. dr. ing. Horia Iovu.
Pentru că și domeniul chimiei a evoluat foarte mult în plan mondial, la Facultatea de Inginerie Chimică șI Biotehnologii au fost reconsiderate atât partea didactică și cea de cercetare și au fost dezvoltate specializări noi, de exemplu inginerie farmaceutică. “Până acum exista numai meseria de farmacist dar producătorii de medicamente simt nevoia unui inginer care să trateze medicamentul pe flux, de la sinteză până la pastilare. Astfel am reușit să atragem din ce în ce mai mulți tineri la facultatea de chimie, pentru că am venit în întâmpinarea lor cu domenii de actualitate”, a precizat prorectorul Universității Politehnica București.
Chimia contribuie permanent la îmbunătățirea calității vieții oamenilor începând de la formă până la conținut. De la produsele de îngrijire și înfrumusețare până la cele peste o sută de medicamente de sinteză care se folosesc în chimioterapie de ultimă generație care reprezintă o alternativă pentru a prelungi viața pacienților oncologici. “Dezvoltăm niște materiale la care unul are dimensiune nanometrică, asta înseamnă că toate celelalte proprietăți vor fi total diferite de materialul clasic în care avem același component, dar cu o dimensiune mult mai mare. Dezvoltând aceste proprietăți deosebite putem să ne gândim astăzi la sisteme cu eliberare controlată a medicamentelor care merg țintit la locul tumorii, medicamentul fiind încastrat într-o astfel de rețea nanometrică a materialului.”
Prof. univ. dr. ing. Horia Iovu consideră că adevărata miză a învățământului de astăzi este formarea unor colective interdisciplinare, a unor specialişti cu expertiză unică, capabili să câştige şi să coordoneze proiecte internaţionale, care să permită abordarea unor tematici de vârf şi dezvoltarea unor cercetări complexe.