Prof. univ. dr. Dan Vodnar: “Viața este prea scurtă ca să îți bați joc de ceea ce faci”

16 Ianuarie 2025, 10:06
Dan Vodnar este unul dintre oamenii care schimbă România în bine. Este cercetător, profesor universitar și doctor în gastronomie moleculară și biotehnologii alimentare. Este autorul a șase brevete de invenție, pentru care a obținut zeci de medalii la saloanele internaționale de inventică. A obținut premiul „Young Scientist Award“, iar din 2017 este expert evaluator în Bio-Economie la Comisia Europeană. Este profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii Alimentare, în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, și prorector, responsabil cu cercetarea, în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Numele său apare în Top World Ranking of Scientists 2%, realizat de Universitatea Stanford, Editura Elsevier și organizația de cercetare științifică SciTech Strategies, ca fiind printre cei mai citați din lume.
De ce cercetare? Pentru posibilitatea nemărginită în cunoaștere, de învățare continuă, de stimulare cognitivă și de îmbunătățire a calității vieții umane. “Dacă ar fi trebuit să țin un discurs în fața a un million de oameni, m-aș fi pregătit și aș fi făcut-o foarte bine. Dacă ar fi trebuit probabil să fiu avocat, m-aș fi pregătit așa încât să fac acele lucruri foarte bine, pentru că viața este prea scurtă să îți bați joc de ceea ce faci.”
Și tot ce face este la superlativ, iar recunoașterea se vede în premiile obținute. Începând cu anul 2010, fiecare an i-a adus cel puţin câte un rezultat exceptional. 2014 premiul Danubius Young Scientist Award la Viena; 2015 - Aspen Institute Romania i-a decernat premiul Technology and Innovation Leadership Award la Bucuresti, iar Foreign Policy l-a introdus în Top “100 de oameni care schimbă România în bine”. În 2017 a obținut Medalia de Aur la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, iar numeroasele recunoașteri ale activității de cercetare au continuat și continua și astăzi.
Valorile sale umane, precum si evolutia profesională ascendentă într-un timp atât de scurt, l-au consacrat și ca inspirație și exemplu demn de urmat în rândul comunității umane. Este un profesor pe care orice student și l-ar dori, calitățile sale didactice fiind răsplătite an de an cu diplome de excelență și distincții, din anul 2017, a fost ales în fiecare an profesorul anului la USAMV.
“Eu cred că este foarte important momentul în care alegi o cale, să fie calea pe care tu simți că trebuie să fii și să exiști. Altfel nu are sens să-ți irosești bunătate de energie, de cogniție, pentru activități care nu-ți fac plăcere, doar pentru că este foarte comod pentru tine să te regăsești în acel context în acel moment al vieții.”
Și-a dorit să realizeze acest proiect educațional, însă doar pandemia i-a oferit „acel timp” de care avea nevoie să o concretizeze. Platforma ”Știință cu sare și piper” este un nou mod de a găsi explicațiile din spatele fenomenelor culinare, cu ajutorul unor experimente interactive şi uşor de înţeles, pentru care nu avem nevoie decât de o mică doză de curiozitate şi multă bună dispoziţie. Și-a pus halatul, a deschis laboratorul şi a pregătit reţeta de ştiintă cu sare şi piper.
“Atâta vreme cât există o persoană, două persoane sau trei persoane care în momentul în care se întâlnesc cu mine îmi spun “Mulțumim frumos pentru informația pe care ne-ați livrat-o, am făcut experimentele cu copiii acasă, am învățat ceva de acolo”, este deja un plus de valoare. Nu-mi propun să schimb mentalitatea a 95 la sută din populație, dar dacă 0,02 la sută voi putea influența într-o direcție bună viețile oamenilor, eu voi fi foarte satisfăcut.”
Are deja șase brevete de invenţie premiate la saloanele internaţionale de inventică: Eticheta cu acțiune antimicrobiană, Jeleul probiotic, Compoziția și procedeul de obținere a 1,3-Propandiolului biogenic microîncapsulat, Biofilm cu acțiune antimicrobiană, Compoziția și procedeul de obținere a acidului citric biogenic microîncapsulat, Nanostructuri pe bază de PHBV și nanoparticule de ZnO dopate cu Fe.