Prof. univ. dr. Constantin Fetecău: “Studenții trebuie motivați în cariera lor viitoare”
20 Noiembrie 2024, 13:16
Prof. univ. emerit dr. Constantin Fetecău este membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și are o vastă activitate profesională în domeniul matematicii. Domeniile de competenţă ştiinţifică în care s-a specializat sunt: Bazele mecanicii fluidelor; Fluide ne-newtoniene; Fluide viscoelastice; Curgeri Stokes şi aferente; Curgeri în medii poroase; Transfer de masă şi căldură; Magnetohidrodinamică şi electrohidrodinamică teoretică: Calcul fractional. A fost atras de matematică încă din liceu, dar și acum, deși s-a retras de la catedră, nu și-a oprit cercetările științifice, pentru că așa cum spune domnia sa: “Orice se mișcă, un fluid dacă curge, un solid dacă se contractă sau se dilată sau un material care se deplasează, toate pot fi judecate prin matematică, descrise prin matematică. Matematica este peste tot și în toate și nu poți face matematică dacă nu ai o oarecare atracție, să faci din plăcere, altminteri te obosește.”
A fost conducător de doctorate la GC University, Lahore, Pakistan, external supervisor la University Teknologi Malaysia, profesor invitat la diferite universităţi din străinătate: Karlsruhe University Germany, Quaid-I-Azam University, Islamabad, Central Washington University, Syracuse University, University of Central Florida, Orlando, SUA.
De-a lungul carierei a fost recompensat cu Premiul Spiru Haret al Academiei Române, Premiul de excelenţă 2012 şi Medalia “Gheorghe Asachi” ale Universităţii Tehnice Gh. Asachi, Iaşi, Best Ph.D. Supervisor, GC University, Lahore, Pakistan și Premiul “Scientific Book Award”, EuroInvent 2010, pentru monografia “RATE TYPE FLUIDS. Exact solutions and numerical results”.
Deși matematica pare înspăimântătoare pentru mulți tineri, a reușit să îi atragă către acest domeniu atât de vast. “Mai simplu pentru mine a fost să mă duc la orele de matematică decât la cele de sport. Îmi pare rău că profesorii noștri, și eu am căutat să înlătur asta, nu ne-au spus niciodată cu ce te poți întâlni de-a lungul carierei. Eu când mă duceam la studenți le spuneam de la început tot ce știam eu, ca să-i ajute în activitatea lor viitoare, să aibă o motivație, să știi că lucrezi pentru ceva, că este o speranță. “
Prof. univ. dr. Constantin Fetecău a publicat trei manuale şi două culegeri de probleme pentru studenţi, o monografie în limba română și o monogragie în limba engleză. A semnat și publicat 184 lucrări ştiinţifice în reviste cotate ISI, 84 lucrări ştiinţifice în reviste indexate în baze de date internaţionale, 42 de lucrări ştiinţifice în reviste din ţară și în volume ale unor conferinţe. A semnat de asemenea Chapter 7 and 8, the book „Advances in Mathematics Research”.