Ing. Sergiu Florea: “România poate deveni lider în cercetarea în silvicultură”

05 Februarie 2025, 11:24
Ing. Sergiu Florea este un cercetător aflat la început de drum. Deși tinerii pot percepe cercetarea ca fiind abstractă și îndepărtată de interesele lor imediate, Sergiu Florea consideră că utilizarea noilor tehnologii în domeniul silvic elimină complet eroarea umană. El propune introducerea în silvicultură a măsurătorilor făcute cu senzori LiDAR.
“Pentru că silvicultura este un domeniu aplicat și orice cercetare trebuie făcută la firul ierbii, sunt cazuri când trebuie să tai arborele, trebuie să-l faci bucăți, să măsori, să-l arzi. Cu ajutorul senzorilor LiDAR putem să facem toate aceste studii fără a fi invazivi în pădure. Putem să-l tăiem virtual și să-l reașezăm înapoi tot virtual, pentru că practic putem să controlăm norul acela de puncte și toate datele din el.”
Iar magia se întâmplă la birou, unde începe adevărata procesare de date și algoritmi. Și inteligența artificială contribuie la descoperirea speciei în mod automat, ceea ce depășește calculele făcute pe baza datelor din anii ’70. Ca efect al încălzirii globale, pădurea crește mult mai repede datorită cantității mai mari de dioxid de carbon, iar acest lucru schimbă ceea ce se știa până acum.
“În multe cazuri avem păduri care prin ecuații dau un anumit volum, dar el de fapt este mai mare. Și astfel, folosind această tehnologie, putem să aflăm valoarea reală din păduri și putem apoi să facem un management mult mai bun.”
Ideea acestei cercetări i-a impresionat pe participanții la o conferință internațională unde au fost prezenți și membri ai Comisiei Europene. Au încărcat datele într-o rețea europeană și au fost invitați să prezinte rezultatele..
“Am făcut o prezentare și cu multe imagini, căci un profesor de la universitate ne spunea că o imagine face cât 1000 de cuvinte. A venit întrebarea: “Care este diferența de timp, pe lângă acuratețea datelor?”. Ne-au zis că lor le lua undeva la două luni să facă o asemenea cercetare de piață, iar nouă ne lua o jumătate de oră. Era un avans atât de mare, încât cu toții au rămas cumva impresionați că se poate și mai ales că vine din România.”
S-a simțit mândru și și-a spus: “Iată, există o posibilitate ca România să fie lider într-un anumit domeniu pe cercetare, în silvicultură.”