CS gr. I dr. Alin Ciobîcă: “Tinerii din noua generație au o energie incredibilă și idei neașteptate”
07 Noiembrie 2024, 10:01
“Markerii biologici și biochimici sunt cele mai ușoare instrumente pe care noi le putem determina pentru a vedea cum interacționează toate sistemele la nivel central. Putem lua sânge, dar noi, la institutul de cercetare, lucrăm cu lacrimi sau cu salivă, respectiv cu elemente care se pot lua foarte ușor și care ne spun foarte multe despre modificările neuropato-fiziologice în boli de natură neoropsihiatrică, dar și toate celelalte boli conexe gastrointestinale, metabolice și altele.”
Principalele preocupări ale dr. Alin Ciobîcă, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România, sunt îndreptate spre înțelegerea relevanței stării de stres oxidativ în majoritatea afecțiunilor neuropsihiatrice precum boala Alzheimer, boala Parkinson, schizofrenia, depresia, anxietatea și autismul, atât la pacienții umani, cât și la modelele animale.
“În condițiile în care mâncăm sănătos, fructe, legume, și facem exerciții atât cognitive, cât și exerciții fizice, în condițiile în care ducem o viață echilibrată, cu mai puțin stres, toate acestea se întorc într-o sănătate și o prevenție pentru toate bolile de natură gastrointestinală, digestivă, metabolică. Este un mesaj ușor de înțeles și toate cercetările noastre tocmai asta arată - importanța antioxidanților, a unui mod de viață sănătos și protejarea împotriva bolilor neuropsihiatrice.”
Dr. Alin Ciobîcă este cercetător științific gr. I și conducătpr de doctorat în cadrul departamentului de cercetare al Facultății de Biologie, Universitatea “Al. I. Cuza” Iaşi și al Centrului de Cercetări Biomedicale al Academiei Române, Filiala Iași. În cadrul gupului de cercetare “Neurofiziologie animală. Comportament. Stres oxidativ”, studiile sunt centrate pe înţelegerea modului în care stresul oxidativ şi principalii săi markeri din ser sau creier pot avea o valoare predictivă în evoluţia bolilor neuropsihiatrice. În plus, cercetările vizează și relevanţa oxitocinei, a unor modificări de natură gastrointestinală precum şi influenţa unor deficienţe de natură metabolică şi a exerciţiilor fizice în contextul bolilor neuropsihiatrice.
“Biologia și biochimia joacă un rol central în toate științele conexe și din acești markeri biologici și biochimici în aproape orice boală este esențial să înțelegem modul în care sunt conectate toate sistemele, de exemplu acum se vorbește că avem un al doilea creier în intestin, tot ceea ce simțim la nivel gastrointestinal este legat de activitatea centrală nervoasă și invers.”
În studiile pe care le desfășoară se bazează pe tineri și pe entuziasmul lor, cu atât mai mult cu cât ei vin cu idei absolut neașteptate. Îi consideră o generație de excepție și consideră că depinde de fiecare profesor felul în care pune în valoare capacitățile cognitive extraordinare care sunt dezvoltate de accesul tinerilor la tehnologie în direcția cea mai bună.
“Aștept în fiecare an cu entuziasm copiii care vin din nouă generație pentru că aduc o energie incredibilă și foarte multe idei. În momentul în care îi lași liberi să creeze aduc niște lucruri extraordinare, este incitant să vezi ce îți aduce un tânăr la următoarea ședință, lucru la care nu te-ai gândit niciodată că îl poți face.”
Dr. Alin Ciobîcă i-au fost decernate 15 premii internaționale, 25 de Travel Granturi la conferințe internaționale de prestigiu, peste 200 lucrări științifice indexate ISI. „Dieta, antioxidanții și bolile psihice” este titlul lucrării prezentate de dr. Alin Ciobica la primirea confirmarea de primire în Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, filiala Iași.