Conf. univ. dr. Ionuț Cojocaru: “Toți avem nevoie de istorie, indiferent ce profesie am avea”
22 Mai 2024, 12:22
“Pilonii identității noastre care înseamnă istoria, geografia și limba română ar trebui mai mult respectate și promovate, iar generațiile de astăzi ar trebui educate în acest spirit, al identității naționale, pentru că deși poate nu conștientizăm dar această identitate ne conferă foarte multe valori”, este de părere conf. univ. dr. Ionuț Cojocaru care crede că este Istoria românilor a fost vitregită în ultimii ani.
“În momentul de față dacă ne uităm la manualele școlare cam 80 la sută sunt cu istorie universală și restul cu istoria românilor. Cred că înainte de a cunoaște istoria universală este important să ne cunoaștem propria noastră istorie. Așa ajungem la o generație care nu are principii, care nu are identitate, care nu-și cunoaște trecutul. Este important să ne aplecăm asupra istoriei, să înțelegem cine suntem, de unde venim, care sunt părțile pozitive și negative, ce putem dezvolta din punct de vedere al educației, al cercetării și a ceea ce ne dorim să facem pe viitor.”
Conf. univ. dr. Ionuț Cojocaru este licențiat al Facultății de Istorie, a absolvit un master în Istoria Contemporană a României în cadrul Facultății de Istorie București și unul în Științe Politice, în cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative București. Din 2011 a devenit doctor în istorie cu o teză despre relațiile româno-turce în perioada interbelică. Preocupările domniei sale țin atât de spațiul balcanic, istoria românilor cât și de relațiile statelor balcanice cu Imperiul Otoman/Turcia. Ca membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România spune că implicarea oamenilor de știință contribuie la dezvoltarea culturii și civilizației românești.
“AOSR contribuie la dezvoltarea și susținerea filonului intelectual al societății românești. Dacă ne uităm în istoria ei îndelungată, din 1935, de la înființare, și până astăzi, vedem că sunt o serie de intelectuali de marcă, și nu numai, care au pus umărul la dezvoltarea științei, culturii și civilizației românești. Este nevoie de dedicare, de implicare și de acel reper moral pe care un for academic îl aduce în societate.”
Conf. univ. dr. Ionuț Cojocaru a publicat diferite studii, analize, volume de documente, volume de studii privind relațiile dintre statele balcanice și este titularul cursurilor de Istoria Relațiilor Internaționale și Istoria Europei de Sud-Est în secolele XIX – XX. Este membru activ în colegiul științific al revistelor: Balkan Synthesis, Facta Universitatis, Serbia; Journal of Eurasian Studies, Studies of the Ottoman Domain, History Studies (International Journal of History) Turcia; Crimean Historical Review Federația Rusă. Participă frecvent la diferite simpozioane, conferințe, mese rotunde pe teme de relații internaționale și istorie.
Este autorul volumelor “România și Turcia, actori importanți în sistemul de relații internaționale 1918-1940”, “Ion I. C. Brătianu”, împreună cu Ioan Scurtu, “Turcia de la Atatürk la Erdoğan”, este coautor la volumul de documente “Romania-Turcia 1923-1938. Documente” vol I, “Ion I. C. Brătianu – activitatea politică”, cu Ioan Scurtu, “Prin noi înșine! O istorie a partidului national liberal”, și coordonator al volumului “South-East European Diplomacy. 100 Years Since the Balkan Wars”.