Col. dr. ing. Liviu Coșereanu: “Empatia față de meserie este ceea ce lipsește învățământului”
05 Decembrie 2024, 09:16
După terminarea Facultăţii de Fizică, în 1989, col. dr. ing. Liviu-Mihail Coşereanu a lucrat ca inginer stagiar la Agenția de Cercetare Tehnică și Tehnologii Militare și a fost fascinat de ceea ce se realiza acolo, mai ales că absolut toată tehnica militară, care există și acum în Armata României, a fost produsă în acel institut. A fost şef de centru, locţiitor ştiinţific, şef de secţie, şef de colectiv şi, în final, comandantul Agenţiei, timp de 12 ani. Nu l-a schimbat funcția deținută, deoarece comanda unei instituţii de cercetare se face bazându-te pe oameni; pe care, dacă nu-i respecţi, nu poţi face treabă.
“Am devenit doctor în fizică, așa cum era normal, ca urmare a necesității mele de pregătire ca cercetător, chiar în domeniul cercetării militare și doctor în științe militare și informații pentru că a trebuit să înțeleg mai bine procesele și să le pot împleti în așa fel încât să obțin niște rezultate care să mă mulțumească pe mine în primul rând și pe urmă pe colegii mei.”
Domnia sa este cercetător ştiinţific gradul I, doctor în fizică și doctor în ştiinţe militare şi informaţii. Cercetarea ştiinţifică a reprezentat posibilitatea de a continua să viseze, pentru că fără visuri nu suntem nimic, spune col. dr. ing. Liviu-Mihail Coşereanu. A urmat sfatul bunicului, care i-a spus că dacă faci ceea ce îți place în viață, nu muncești nicio zi. Și asta consideră că lipsește astăzi nu numai învățământului românesc, ci pregătirii, în general.
“Ceea ce lipsește, și nu numai învățământului de orice fel, în general pregătirii, este empatia față de meserie, care înseamnă în primul rând eliminarea componentei materialiste din tot ceea ce înseamnă forma de pregătire. Adică hai să fac și eu o facultate, ca să o fac, că trebuie să o fac. Nu, mai bine nu o fac. Mai bine mă duc acasă și îmi ajut părinții sau alte lucruri, decât să pierd timpul, că asta este pierdere de timp. Nu aduce niciun fel de plusvaloare nici lui, nici societății, asta lipsește din punctul meu de vedere: empatia față de meserie și respectul față de meserie.”
Este un pacifist convins și consideră că situația internațională poate fi rezolvată pe calea dialogului și a diplomației. Domnia sa spune că cercetarea ştiinţifică este una din armele cele mai eficiente ale oricărei naţii, iar deţinătorii de tehnologie sunt mult mai avantajați decât cei care deţin finanţe.
“Albert Enstein spunea că din conflicte poți să ieși sau poți să le rezolvi în două feluri, printr-o acțiune militară sau prin știință și tehnologie. Deținătorii de știință și tehnologie sunt cei care au un cuvânt de spus, și aceasta înseamnă niște ași în mânecă pentru decidenți, oameni politici, oameni de stat. Rolul diplomației este esential, numai că diplomația în momentul în care duce tratative pentru anumite aspecte și interese ale unei nații, pentru că în fond asta sunt, trebuie să aibă acești ași în mânecă de care spuneam, că altfel cu mâinile goale puțin probabil să reușești.”
Col. dr. ing. Liviu Coșereanu a trecut în rezervă în urmă cu șapte ani, dar își continuă activitatea de cercetare științifică la Institutul Național de Cercetare Aerospațială.